Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak si usnadnit a zefektivnit proces učení?

13. 12. 2019

Angličtina vám může pomoci:

  • při cestování, kdy nebudete závislí na průvodci;
  • k získání lepšího pracovního uplatnění;
  • k poznávání lidí a navazování nových přátelství;
  • k získávání širšího spektra informací z různých zdrojů.

 

Ale jak si usnadnit a zefektivnit celý proces učení?

A/ Komunikujte: Najděte si anglicky mluvící osoby a zkoušejte komunikovat co nejvíce.

B/ Chatujte na sítích: Pokud vaše znalost angličtiny není zatím taková, abyste zvládli hovor s rodilým mluvčím, je možné komunikovat i v textové podobě. Na internetu najdete tisíce diskusních fór v angličtině, kde můžete diskutovat na prakticky jakékoli téma, které vás zajímá. Díky textové formě vás nebude tlačit čas a každou frázi či slovíčko, kterému nebudete rozumět, si můžete vyhledat ve slovníku.

C/ Čtěte knihy a časopisy: Neexistuje lepší a rychlejší způsob, jak se zdokonalit v cizím jazyce, než je čtení. Čtení má magickou moc, protože bez toho, že byste si to uvědomovali, váš mozek zpracovává množství větných konstrukcí, slovíček a výrazů. A všechno se vám to kdesi ukládá. (Jedna kniha má v průměru kolem 50 tisíc slov. Ve skutečnosti to je však jen pár stovek nejpoužívanějších výrazů, které se dokola opakují v různých větných konstrukcích.)

D/ Sledujte anglicky mluvené filmy, seriály, reality show, zprávy, návody apod.

E/ Poslouchejte písničky, audio knihy, rozhlasové hry a pořady, rozhovory se zajímavými lidmi.

F/ Hrajte počítačové hry.

F/ Sledujte anglicky hovořící youtubery: Videa pokrývají široké spektrum témat a své si zde najdou lidi všech generací. Na rozdíl od profesionálních výukových nahrávek se na youtube většinou mluví "jak mluvčím zobák narost´", a tak se můžete naučit nejen spoustu nových obratů, ale také se seznámit s mnoha různými  přízvuky a dialekty.

G/ Používejte slovník: Slovníky jsou velmi zajímavé!  Frazeologické slovníky obsahují celé věty, idiomy a fráze. Měli byste ho nosit stále při sobě, abyste si mohli přeložit každou novou frázi nebo slovo, na které narazíte. Není potřeba s sebou tahat těžkou knihu, dnes je k dispozici celá řada různých mobilních aplikací a online slovníků.

H/ Pište: Každou novou frázi či slovíčko si zapište do sešitu, a to hezky rukou! Při psaní rukou zapojujete jemnou motoriku a váš mozek se při tom více namáhá, což vede k tomu, že zapsanou frázi je mnohem obtížnější zapomenout. A navíc se ke svým zápiskům můžete kdykoli vrátit a své znalosti si osvěžit.

A na závěr ještě dva tipy:

To, co děláme s radostí, děláme snadněji. Proto se při učení jazyku zaměřte na aktivity, které vás nejvíce baví, a vytvořte si zvyk najít si asi 10 nových slovíček denně. Vyhledejte si informace o tématu, které vás momentálně zajímá, v cizím jazyce. Můžete si také každý den napsat v cizím jazyce pár vět, třeba co jste přes den prožili.

Dalším trikem je učit se při zautomatizovaných aktivitách, jako je např. mytí nádobí, uklízení, cestování v autě nebo hromadnou dopravou, nakupování a čekání ve frontě, během cvičení apod. Jediné, co potřebujete, jsou sluchátka nebo reproduktory. 

Tak se budete vždy na učení těšit, místo abyste se ho obávali :-)

Enjoy!

(Zpracováno s využitím www.speakingfriends.com)